Najväčší IT zamestnávateľ v regióne prepojil študentov a svet technológií: Buďte zvedaví a rozvíjajte sa, odkázal Andreas Truls


OKAMŽITÉ NADŠENIE

V rozhovore pre redakciu KOŠICE: DNES generálny riaditeľ DT ITSO SK, Andreas Truls, poodhalil pozadie tejto udalosti organizovanej spoločnosťou, ktorá má našliapnuté rozvíjať čoraz viac biznis aktivít v regióne. „Keď som v februári stretol nášho technického riaditeľa z T-systems a hovorili sme o možnosti usporiadania podujatia v Košiciach, boli sme obaja okamžite nadšení. Vidím obrovský potenciál v témach ako je umelá inteligencia či kvantová fyzika,” povedal nám.

Prečo je vlastne takéto podujatie pre študentov dôležité? „Študenti by mali rozumieť, že svet IT sa neustále mení. To, čo sa naučia dnes, nemusí byť dostatočné o desať rokov. Je pre nich kľúčové neustále sa vzdelávať a zoznamovať sa s novými technológiami,” dodal Truls.

Generálny riaditeľ DT ITSO SK zdôraznil aj možnosti, ktoré majú študenti po ukončení svojho štúdia. „Máme nadviazaných veľa spoluprác so študentmi. Ponúkame výskumy, stáže a trvalé zamestnanie. Každý rok hľadáme približne 300 nových kolegov, a radi by sme medzi nimi videli aj nadšených študentov,” doplnil.

 

Košice ako destinácia pre konferenciu neboli náhodný výber. „Rozhodli sme sa pre Košice hlavne kvôli infraštruktúre a veľkému potenciálu na univerzitách,” vysvetlil Truls. „Keď sme sem prišli v roku 2006, náš podnikateľský plán predpokladal zamestnanie 500 ľudí za tri roky. Skutočnosť však bola celkom iná. Už po roku sme mali 500 ľudí a po dvoch rokoch to bolo 1000 zamestnancov.” Kvantové výpočty, metaverzum a umelá inteligencia – to sú oblasti, ktoré považuje Andreas Truls za najzaujímavejšie. A čo radí študentom, ktorí snívajú o kariére v IT? „Buďte zvedaví, skúšajte rôzne veci a snažte sa neustále rozvíjať. Hľadáme ľudí s aktívnym prístupom k práci a s ochotou neustále sa vzdelávať,” uzatvára Andreas Truls.