Mobilná aplikácia pomôže pri ochrnutiach tváre


Júlia Matejová (25) pochádza z Drienova, ale od strednej školy študovala v Košiciach, ktoré sú jej srdcu veľmi blízke. Má za sebou úspešný rok, keďže sa jej podarilo ukončiť magisterský stupeň štúdia a vyhrať dve súťaže.

Vyštudovala fyzioterapiu a už viac ako tri roky pracuje vo svojom odbore. Na strednej škole rozmýšľala, ktorým smerom sa bude uberať, ale vždy to bolo zdravotníctvo. Pomoc ľuďom ju dodnes napĺňa a pomáha im v rehabilitačnej ambulancii na Južnej triede.

Júlia sa najskôr venovala tinitusu, čo je nepríjemné šumenie v ušiach. O tomto ochorení písala aj svoju diplomovú prácu a bola aj na študijnej stáži v Moskve. „Čoraz viac ma však zaujímala špecializovaná rehabilitácia a špeciálne metodiky, kde sa s pacientom robia takzvané presné pohyby. Čiže voľba bola jasná, začala som sa venovať tvárovej gymnastike,“ opisuje svoju špecializáciu.

Tvárová gymnastika je veľmi zložitý proces. S pacientom cvičí dlhodobejšie a presne, aby sa nevytvorili synkinézy, čo sú mimovoľné pohyby tváre, napríklad, že v jednom momente človek pohne kútikom úst aj prižmúri oko.

Pohľad do zrkadla

Pacienti, s ktorými sa každý deň stretáva, sú hlavne ľudia po náhlej cievnej mozgovej príhode, po rôznych operáciách a ochrnutiach. „Problémy však majú aj relatívne zdraví, mladí ľudia, ktorým robí najčastejšie ťažkosti prievan, trebárs z klimatizácie, pri čom vznikne väčšinou zápal nervu“.

Mnohí pacienti si cviky nepamätajú. Nikdy nestačí, aby cvičili iba v ambulancii. „Je potrebné, aby si naučené cvičenia precvičovali aj doma pred zrkadlom, v ktorom sa vidia. Niektorí pacienti mali z pohľadu do zrkadla aj depresie, keď mali napríklad padnutú polovicu tváre,“ povedala.

Júlia rozmýšľala nad tým, ako cvičenia vylepšiť. Vraví, že je mladá a vidí ako napredujú všetky technológie. Napadlo jej, že by mohla vniknúť nejaká aplikácia cez mobilný telefón, ktorá by snímala mimiku tváre.

Minihry v mobile

Od myšlienky nebolo ďaleko k činom. Matejová vymyslela aplikáciu, ktorá by v budúcnosti mala slúžiť nielen pre pacientov, ale aj pre fyzioterapeutov na analýzu, následnú diagnostiku a zber dát.

„Pre pacientov by to bolo niečo samozrejmé, že majú telefón v ruke a vôbec by si neuvedomovali, že cvičia. Aplikáciu tvoria akési minihry, v ktorých sú postavičky. Pacient si ju jednoducho spustí v mobile, a tá ho naviguje. Napríklad, ak sa má postavička hýbať vľavo, pacient sa musí usmiať ľavým kútikom úst. On ten pohyb poriadne nezaregistruje, ale pritom ho nakrúca kamera mobilu. Pacient sa vlastne iba hrá a my potom môžeme jeho cvičenia a napredovanie zhodnotiť po stiahnutí dát,“ vysvetľuje.

Technicky túto aplikáciu ešte spracovávajú jej dvaja tímoví kolegovia z firmy Inovuj. Spoločne ju nazvali FaceRehab.

Pred dvoma porotami

Tento počin prihlásili do súťaže Inovation Day. V Košiciach ju v októbri zorganizovalo startupové centrum Innovlab. Vyhrala prvé miesto a postúpila na Inovation Day v Paríži.

Tam svoj nápad Júlia predviedla začiatkom decembra, do Francúzska išla aj s technickým tímom. Prototyp FaceRehab prezentovali v Paríži pred zástupcami Európskeho inštitútu pre inovácie a technológie z oblasti zdravia. Súťažili tímy z 32 štátov, všetko sa konalo v angličtine.

„Boli sme rozdelení do štyroch skupín. V našej skupine bolo osem tímov. Predstavovali sme sa najprv pred menšou porotou, kde si oni vybrali práve náš projekt a my sme postúpili do top päťky. Takže sme ešte raz prezentovali našu aplikáciu pred veľkou porotou. Aj tu nás ohodnotili ako najlepších,“ opisuje fyzioterapeutka.

Medzi veľkými hráčmi

Medzi súťažiacimi pritom boli ľudia z Imperial College London, University of Oxford, Sorbonne University či iných veľkých európskych univerzít. Matejová sľubuje, že jej tím nezaspí na vavrínoch.

„Máme hotovú demoverziu. Ostrú verziu by sme mohli spustiť tak do pol roka. Máme veľkú zodpovednosť posunúť tento projekt ďalej a zlepšovať sa,“ dodáva.

Zdroj: KOSICEDNES