Študenti za víkend dokázali, že inovácie majú v oblasti zdravia svoje miesto


Študenti Technickej univerzity v Košiciach venovali celý víkend vývoju aplikácií s cieľom zlepšiť zdravotnú starostlivosť či motivovať ľudí k zdravému životnému štýlu.

Počas víkendu (23. – 24. november 2019) sa konal po piatykrát v Univerzitnej knižnici TUKE Hackathon. Ide o podujatie, ktoré patrí medzi najväčšie svojho druhu v strednej Európe. Jeho cieľom je za 24 hodín vytvoriť funkčný softvérový projekt na vopred zadanú tému. Účastníci pracujú v tímoch a ich úlohou je spoločne vyvinúť riešenie, ktoré v závere odprezentujú odbornej porote.

Témou 5. ročníka bolo zdravie – Hack your health. Hackathonu sa zúčastnilo 260 študentov.

Výhra 5 000 eur

Zvíťazil 5-členný tím SpaceCode, ktorý vyvinul prístroj na meranie znečistenia ovzdušia. Tvorili ho Erik Dvorčák, Lukáš Slivko, Viliam Korba, Dávid Hreško a Richard Babjak. Prvé miesto na Hackathone im prinieslo 5 000 eur a ročný pobyt v startupovom centre.

Cieľom našej aplikácie je pomôcť v boji proti znečisťovaniu ovzdušia, pretože je to v súčasnosti veľký problém. Naším zariadením by sme chceli upozorniť mestá na oblasti, kde by bolo potrebné urobiť nejaké opatrenia, aby sa podmienky zlepšili,” vysvetľuje Dávid Hreško z víťazného tímu.

V priebehu jedného víkendu tím vytvoril zariadenie so senzormi na meranie 5 plynov – oxid uhoľnatý, oxid uhličitý, amoniak, metán a propán. Zároveň k nemu vytvorili webovú aplikáciu, v ktorej sa zobrazovali namerané dáta aj historické dáta.

Nečakali sme, že vyhráme, pretože náš projekt nie je priamo zameraný len na zdravie, ale aj na životné prostredie. Možno rozhodlo to, že sme mali funkčný prototyp aj web. Na Hackathone sme už štvrtýkrát a ešte ani raz sa nám nepodarilo vyhrať,” dodáva Richard Babjak, ďalší člen tímu. Piati výhercovia študujú na Fakulte elektrotechniky a informatiky a sú v 4. ročníku.

Možnosť rozvíjať svoj nápad

Zmenou oproti predchádzajúcim ročníkom bolo, že podujatie bolo určené predovšetkým pre študentov TUKE. Veľkou pridanou hodnotou pre víťazné tímy je okrem finančnej výhry aj ročný pobyt v startupovom centre Innovlab, ktoré je iniciatívou T-Systems Slovakia, a v ktorom môžu rozvíjať svoj nápad a pracovať na ňom tak, aby zvýšili jeho biznisový potenciál.

O víťazoch rozhodla porota v zložení Ján Majoroš (Siemens Healthineers), Milan Varga (Innovlab) a Miroslav Biňas (TUKE).

Hackathon je podujatím, ktorému sa venujeme už niekoľko rokov a je stále úspešným z hľadiska počtu účastníkov aj nápadov, ktoré z neho vzišli. Skvelým príkladom je Sám v múzeu, prvý startup spoločnosti, ktorý vznikol práve na Hackathone a na ktorý sme hrdí. Je pre nás dôležité podporovať inovatívne myšlienky v regióne, ktoré tu vznikajú, a dať ľuďom šancu ukázať, čo dobré vedia urobiť,” vyjadril sa generálny riaditeľ spoločnosti Daniel Giebel.

Pri hodnotení sa prihliadalo na využiteľnosť, výnimočnosť a technickú dokonalosť riešenia, samozrejme, bolo brané do úvahy časové ohraničenie a to, aký kód bol dodaný. Vybrať víťaza nebolo ľahké, medzi prvými troma miestami bol len veľmi malý bodový rozdiel. T-Systems Slovakia ponúka ďalej aj príležitosť pokračovať v práci na svojich projektoch po Hackathone – prvé tri miesta získali účasť v našom novom startup centre Innovlab na jeden rok, co-working priestor a účasť v inkubačnom procese. Samozrejme, máme v pláne ozvať sa aj tímom, ktoré nevyhrali, ale prišli s biznisovo zaujímavým nápadom,” vysvetlil Milan Varga zo startup centra Innovlab.

Víťazi Hackathonu 2019:

1. miesto – team SpaceCode (zariadenie na meranie znečistenia ovzdušia)

2. miesto – team Touples s aplikáciou Foodly na kontrolu sacharidov v potravinách

3.miesto – team Riža s aplikáciou na detekciu znamienok

Zdroj: INDEXMAG