Slovenský startup z fyzioterapeutického prostredia zabojuje o investorov v Paríži


Slovensko bude na summite EIT Health zastupovať fyzioterapeutka, ktorá chce vyvinúť aplikáciu uľahčujúcu rehabilitácie pre pacientov aj pre fyzioterapeutov.

Mať dobrý realizovateľný nápad je základ. Potvrdilo sa to aj v piatok 25. októbra na Innovation Day 2019. Spomedzi 35 súťažiacich inovátorov a kreatívcov vyhrala prvé miesto Mgr. Júlia Matejová, 25- ročná fyzioterapeutka.

Denne sa v práci stretávam s ľuďmi, ktorí trpia obrnou tvárového nervu. Nápad mi skrsol pri aplikáciách, ktoré pracujú s tvárou a tvárovou gymnastikou. Potenciál využívaných kamier môžeme aplikovať do aplikácie, ktorá by pomáhala pacientom cvičiť v domácom prostredí. Zároveň by zbierala dáta o cvičení a progresoch, aby sa dala urobiť analýza a prípadná úprava cvičení podľa potrieb pacienta,” vysvetľuje svoj nápad Júlia Matejová.

S nápadom do Paríža

Víťaz Innovation Day 2019 môže svoj inovatívny nápad prezentovať na celoeurópskom EIT Health summite, ktorý sa v decembri koná v Paríži. Všetky náklady na cestu a vreckové vo výške 1 000 eur sú súčasťou výhry.

Nečakala som, že vyhrám prvé miesto. Veľmi ma to teší, aj keď je to pre mňa zároveň veľká výzva, nájsť tím, s ktorým aplikáciu zhotovíme. Prezentácia v Paríži bude tiež veľkou výzvou, ale budem sa snažiť všetko zlepšovať a zdokonaľovať tak, aby aplikácia mala skutočný prínos pre pacientov a fyzioterapeutov, keďže sa dá naozaj efektívne využiť,” dodáva víťazka.

Innovation Day je podujatie, ktoré sa koná v 32 krajinách Európskej únie. Košice boli jediným mestom na Slovensku, kde sa tento event odohral. Za jeho organizáciou stojí Innovlab – startup centre Košice a spoločnosť T-Systems Slovakia.

Zefektívnenie zdravotnej starostlivosti

Prezentované nápady boli kvalitné a prvé miesto vyhral nápad so svetovými parametrami. Našu spoločnosť meníme na IT firmu, ktorá ponúka inovatívne IT riešenia a vlastné produkty. Sme nesmierne radi, že prispievame k startupovej scéne, ktorá tu vzniká. A to nielen vďaka tomu, že predstavuje zdroj nápadov so svetovým potenciálom, ale v neposlednom rade pomáha aj meniť náš región k lepšiemu tak, aby bol atraktívnejší a ponúkal dostatok priestoru a možností pre ďalších talentovaných ľudí a ich nápady, ktoré je možné realizovať u nás aj vo svete,” vyjadril sa Juraj Girman, viceprezident T-Systems Slovakia a predseda správnej rady Košice IT Valley.

Okrem víťazného nápadu sa na prvých 3 priečkach umiestnil nápad, ktorý pomocou kamery a správneho osvetlenia uľahčuje prácu zubárov, a 3. miesto obsadil jednoducho ovládateľný náramok určený na monitorovanie seniorov.

Viacero z 18 inovatívnych nápadov sa zaoberalo možnosťami zefektívnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti, napríklad riešeniami dlhého čakania. Na záverečných prezentáciách odzneli aj nápady, ako eliminovať množstvo ohorkov v životnom prostredí či aplikácia pre efektívnejšie obstaranie liekov.

Innovation Day hodnotím pozitívne, keďže sa nám oproti prvému ročníku zdvojnásobil počet účastníkov. Tento 2. ročník s nami spoluorganizovali Imperial College London a EIT Health. Inovačný deň bol o tom, mať dobrý nápad, ktorý sa sám na začiatku skoro nikdy nepredá, ale pomocou metód a praktík sa dá rozvinúť na biznis model, ktorý pre jeho tvorcov predstavuje príležitosť,” zhodnotil Peter Breyl, projektový manažér startup centra Innovlab.

Zdroj: INDEXMAG