Inovatívny nápad záchranárky môže vylepšiť medicínu katastrof - Innovation Day 2020


Tretí ročník podujatia Innovation Day na Slovensku už pozná svojho víťaza. Spomedzi 21 tímov vyhral inovatívny nápad záchranárky Anny Kmecovej z oblasti medicíny katastrof na riešenie hromadných nešťastí.

Technológie a inovácie majú svoje miesto aj v oblasti zdravotnej starostlivosti a zdravia. Dôkazom je séria podujatí Innovation Days, ktoré sa konajú v krajinách Európskej únie pod záštitou EIT Health. Ich cieľom je podporovať a rozvíjať kreativitu a inovatívnosť študentov a mladých ľudí.

Inovatívne nápady malo 80 kreatívcov

Na Slovensku sa podujatie Innovation Day uskutočnilo vo štvrtok 19. novembra 2020. Za jeho pravidelnou organizáciou stojí startupové centrum Innovlab, ktoré je súčasťou najväčšej IT firmy na východe Slovenska. Online eventu sa zúčastnilo 80 kreatívcov a startupistov. Celkovo 21 tímov súťažilo o finančné výhry, účasť v akceleračnom programe Local Development Program a možnosť reprezentovať Slovensko na medzinárodnom kole Innovation Day.

Riešenia z oblasti zdravia hodnotila odborná porota – predstavitelia zo súkromného, startupového aj univerzitného prostredia: Martin Smolko, Peter Hevery, František Jakab, Peter Breyl a Miroslav Biňas.

Vyhral inovatívny nápad záchranárky

Spomedzi prezentovaných riešení vyhral inovatívny nápad záchranárky Anny Kmecovej. Na súťaži predstavila aplikáciu z oblasti medicíny katastrof a hromadných nešťastí, ktorá v sebe spája edukačnú, tréningovú, zásahovú aj dokumentačnú oblasť.

Riešenie problematiky katastrof hromadného nešťastia bolo rozpracované z odbornej stránky a zároveň pokytovalo aj samotné IT riešenie. Pracuje s potrebou zachovať si v krízových situáciách chladnú hlavu a nespôsobovať zbytočný chaos napríklad aj tým, ako efektívne zlepšiť súčasný prístup zásahových jednotiek. Aplikácia má potenciál reálneho využívania a viditeľného zlepšenia po jej implementácii,” vyjadril sa Peter Hevery, viceprezident Growth Portfolio Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia.

Medicína katastrof je interdisciplinárny odbor, ktorý spája prevenciu, organizáciu záchranných akcií aj rehabilitáciu zdravotných následkov v dôsledku rôznych mimoriadnych udalostí, pri ktorých je ohrozené zdravie obyvateľstva. Je preň potrebná materiálna, personálna, odborná aj koncepčná pripravenosť, ktoré vie vylepšiť aplikácia záchranárky.

Výhru vnímam ako úspešný začiatok a impulz pre ešte väčšie nasadenie. Je iné mať nápad v hlave, prezentovať ho alebo ho vyvíjať. Som preto vďačná za príležitosti ako Innovation Day, ktoré človeka posúvajú vpred profesijne aj osobnostne, ale hlavne inovujú nápady v neľahkej konkurencii, čo motivuje aj inšpiruje,” vyjadrila sa víťazka Anna Kmecová, ktorá sa už venuje príprave na online medzinárodné kolo Innovation Day.

Súťažili aj študenti duálneho vzdelávania

Do 3. ročníka eventu sa zapojili aj študenti duálneho vzdelávania spoločnosti Deutsche Telekom IT Solutions Slovakia. Porota sa rozhodla udeliť tímu s aplikáciou InfoMeds špeciálnu cenu. Ich inovatívny nápad pomáha užívateľovi nájsť vhodný liek po zadaní symptómov a upozorňuje aj na medicínske obmedzenia v prípade, ak pacient užíva viacero liekov súčasne.

Očakával som, že najzaujímavejšie nápady prídu od skúsenejších startupistov na scéne. Po predstavení nápadov som bol milo prekvapený z nápadov študentov duálneho vzdelávania, ich chuti, energie a prístupu, ktorý svedčí o tom, že má zmysel smerovať inovatívny ekosystém k mladým budúcim talentom aj z radov študentov. Je dôležité podchytiť inovatívne nastavenie mysle čo najskôr a dať mu príležitosť rozvinúť sa do najväčšej možnej miery. Práve táto inovatívnosť mladých talentov nám môže pomôcť pri formovaní úspešnej ekonomiky založenej na tvorivosti,” zhodnotil porotca Peter Hevery.

Innovation day priniesol celý rad naozaj zaujímavých nápadov. Pre mňa ako hodnotiteľa bolo naozaj príjemne oboznámiť sa s inovatívnymi nápadmi, ktoré majú potenciál všeobecne prispieť k zlepšeniu podmienok ochrany zdravia. Verím, že naša startupovská komunita v Košiciach im v tom pomôže,“ dodal František Jakab, riaditeľ UVP Technicom a člen poroty.

Do budúcna plánujú organizátori podujatia zachovať online formát Innovation Day. „Jednoznačne, áno pretože v takejto podobe môžeme dať príležitosť väčšiemu počtu mladých startupistov a inovátorov, ktorých z roka na rok pribúda. Tento virtuálny ročník nám ukázal nové možnosti a nápady na vylepšenia, na ktorých budeme s Innovlab tímom pracovať,” uzavrel Milan Varga, RIS HUB Manažér Innovlab startup centra a organizátor podujatia.

Víťazi Innovation Day 2020

  1. miesto – Medicína katastrof, hromadné nešťastia
  2. miesto – Astma Watch, hodinky pre ľudí s astmou, ktoré upozornia na zvýšené riziko astmatického záchvatu pri rôznych činnostiach
  3. miesto – Cure Nature Application, odporúčanie vhodnej prírodnej liečby na základe symptómov

Zdroj redakcia Lemuru: ČLÁNOK

Kontakt : Lenka Adamova.